top of page

איך להיפטר מהחובות?

מאת: עו"ד הד ברט

לאור המציאות הכלכלית של היום, אנשים רבים מן השורה, מוצאים עצמם חייבים כספים למספר נושים, בין אם לאנשים פרטיים, בין אם לחברות שונות ובין אם לגופים מוניציפליים כמו עיריות, תאגידי מים וכד'.

כיום, מעמיד החוק לחייב מגוון אפשרויות להתמודד עם חובותיו:

הסדר חובות באופן ישיר אל מול הנושים:

ניהול משא ומתן באופן ישיר אל מול הנושים כאשר המטרה הינה הסדרת החובות אל מול כל אחד מהנושים באופן נפרד. אופציה זו הינה הסכמה על הסכום שישולם לנושה במסגרת ההסדר, הקפאת הליכים כל עוד החייב עומד בהסדר ובסופו של דבר, הפטר מהחוב ככל והחייב עמד בהסדר וסיים לשלם את מלוא התשלומים שסוכמו.

יתרון: פתרון ישיר אל מול הנושים טרם הגעה לערכאות משפטיות. מומלץ לחייבים בעלי מספר נושים מועט.

חסרון: חייבים מרובי חובות ונושים יתקשו לעמוד בהסדר עם כל אחד מהנושים בנפרד.

איחוד תיקי הוצאה לפועל:

חייב אשר עומדים כנגדו יותר מתיק הוצאה לפועל אחד, רשאי במקרים מסוימים להגיש בקשה לאיחוד תיקיו. במידה והבקשה לאיחוד תיקים מתקבלת, ירוכזו כל ההליכים המתנהלים כנגד החייב במסגרת תיק אחד חדש (תיק האיחוד), שינוהל בלשכת ההוצאה לפועל שבה מתנהלים רוב התיקים (במקרה שהתיקים נפתחו בלשכות שונות). במסגרת הטיפול בבקשה לאיחוד תיקים, רשם ההוצאה לפועל יקבע מהו הסכום שעל החייב לשלם במסגרת תיק האיחוד (צו התשלומים החודשי). כל עוד החייב יעמוד בצו התשלומים החודשי, יהיו מעוכבים כלל ההליכים בתיקים השונים.

יתרון: ניהול כל תיקי ההוצאה לפועל וההליכים השונים דרך תיק אחד, הנושים לא יכולים לנקוט בהליכים מבצעיים כל עוד החייב עומד בצו התשלומים, תשלום חודשי ע"פ היכולת הכלכלית של החייב.

חסרון: הנצחת החוב- החובות ממשיכים להצמיח ריביות בעוד החייב ממשיך לשלם סכום חודשי זעום. סיכוי נמוך לסיים עם החובות בדרך זו.

מסלול הפטר מחובות ל"חייב מוגבל באמצעים" במערכת ההוצאה לפועל:

ביום 6.9.2015 נכנס לתוקפו תיקון מס' 47 לחוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז- 1967 (מתן הפטר לחייב מוגבל באמצעים). תיקון זה נקבע כהוראת שעה למשך שלוש שנים עד ליום 5.9.2018.

במסגרת הוראת השעה, חייבים אשר הוכרזו כ"חייבים מוגבלים באמצעים" במערכת ההוצאה לפועל, ועומדים בתנאי הסף (המפורטים בהמשך), זכאים להגיש בקשה להפטר שמשמעותה – מחיקת חובות בהוצאה לפועל וחובות שאינם במערכת ההוצאה לפועל . ההפטר מביא למחיקת חובות, מלבד חובות שאינם ברי הפטר – מזונות, משכנתא, נזק בלתי קצוב, חוב שנוצר במרמה וקנס פלילי או מנהלי.

מטרת התיקון לחוק לסייע לחייבים מוגבלים באמצעים (מחוסרי נכסים, העומדים בצו החיוב בתשלומים) לקבל הפטר מחובותיהם, כדי לאפשר להם לשקם את חייהם ולצאת לדרך חדשה.

מסלול ההפטר הוא הליך במערכת ההוצאה לפועל שבסופו מחליט רשם ההוצאה לפועל – הגורם השיפוטי בהוצאה לפועל, באם לתת לחייב, שעמד בתנאי החוק, הפטר מלא מחובותיו. המסלול מתחיל בהגשת בקשת הפטר על ידי החייב ללשכת הפטר במערכת ההוצאה לפועל.

יתרון: קבלת הפטר בזמן קצר יחסית.

חסרון: מדובר בתהליך חדש אשר עדיין בחיתוליו וישנם חבלי לידה רבים. התנאים לקבלת ההפטר הינם נוקשים.

התנאים למתן ההפטר והסבר על ההליך באתר רשות האכיפה והגבייה: http://www.eca.gov.il/index2.php?id=505

הליך פשיטת רגל:

האופציה היעילה ביותר כיום, כשיישנם נושים רבים והיקף החובות גדול, הנה הסדרת חובות במסגרת הליך פשיטת רגל. תהליך פשיטת הרגל מאפשר לאדם שנקלע לקשיים כלכליים ואינו יכול לפרוע את חובותיו, לפתוח דף חדש בחייו הכלכליים על ידי קבלת הפטר בסיום התהליך. המנגנון שבסיס ההליך נועד לאזן בין שתי מטרות: אכיפה משותפת ומהירה של רכוש החייב על מנת שישלם חלק מחובותיו, ושמיטת יתר חובות החייב בסוף התהליך על ידי מתן צו הפטר.

בניגוד להליכים שנפתחו בעבר, אשר התארכו לעתים שנים רבות, הליכי פשיטת רגל הנפתחים לבקשת חייבים מאז הרפורמה בהליך פשיטת הרגל מחודש ספטמבר 2013 מוגבלים בזמן לכ-4.5 שנים.

יתרון: קבלת הפטר בזמן קצוב ומוגדר, ככל והחייב עומד במוטל עליו , החייב יקבל הפטר מכל חובותיו- משנת 2013 ההליך המומלץ ביותר.

חסרון: ככל והחייב לא יעמוד בתנאי ההליך, ההליך יבוטל וההליכים כנגד החייב יחודשו. הגשת דו"ח הכנסות והוצאות פעם בחודשיים.

לכל אחת מן האופציות שפורטו במאמר, יתרונות וחסרונות שונים ולכן, חייב המעוניין לצאת מחובות צריך לשקול ולבחון בקפידה את המסלולים השונים בטרם ינקוט קו פעולה כזה או אחר.


כמובן שבכל אחת מדרכי הפעולה שצוינו, מומלץ להיוועץ בעורך דין אשר ילווה את החייב לאורך כל התהליך.

*אין האמור לעיל מהווה חוות דעת משפטית או מתן ייעוץ משפטי, כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו הבלעדית בלבד.

bottom of page